Wat is bedrijfsonderzoek?

Met de toenemende behoefte aan personeel, staan de werknemer en zijn wensen centraler op de agenda van vele bedrijven. Ook worden er vandaag andere vaardigheden gevraagd, en zijn de algemene waarden en prioriteiten van het werkende Nederland (en de wereld) aan het veranderen. 

Vanuit Vanderboog Research partner ik met bedrijven om intern bedrijfsonderzoek uit te voeren. Denk aan tevredenheidsonderzoek van het personeel, maar ook evaluaties van projecten (voortijdig en tussentijds).

Welke onderwerpen kunnen worden onderzocht?

 • Tevredenheid personeel 
 • Vooraf en tussentijds bij projecten 
 • Bij reorganisatie
 • Problematiek m.b.t. verzuim, conflicten en andere structurele kwesties

Deze onderzoeken worden uitgevoerd door middel van wetenschappelijk kwantitatief, kwalitatief onderzoek of een mix van deze methoden.

 Wanneer onderzoek doen?

Dergelijk onderzoek is aan te raden in zeker twee situaties: je wilt weten hoe je bedrijf er voor staat met betrekking tot algemene en algehele tevredenheid van jouw personeel, of je merkt dat er knelpunten zijn maar weet niet welke of wilt peilen hoe deze knelpunten op te lossen.

Wat levert het op? 

Met de nieuwe inzichten kun je gaan werken aan bijvoorbeeld:

 • een betere werkplek voor jouw personeel 
 • een hogere NPS (net promotor score) ofwel jouw personeel spreekt positiever over jouw bedrijf als werkgever
 • het aantrekken van personeel op basis van daadwerkelijke pluspunten
 • werken aan minder uitval of uitstroom van mensen 
 • ontdekken van probleempunten waardoor je ermee aan de slag kunt
 

Hoe gaat een dergelijk onderzoek in praktijk?

 1. Een gratis intake waaruit zal blijken of dit onderzoek voor jouw bedrijf geschikt is, en wat de kosten ervan zullen zijn.
 2. Een diagnostische sessie met de key figures om te bepalen wat het precieze doel is van dit onderzoek. Ook wordt er intern een aanspreekpunt uitgekozen.
 3. Ik werk het methodiek (op maat) uit voor het onderzoek.  
 4. Onderzoek wordt uitgevoerd onder de mensen die als doelgroep zijn bepaald (alle werknemers of een gedeelte). Hierbij is hulp van de aanspreekpersoon nodig om het personeel mee te krijgen.
 5. Ik ga de verkregen data verwerken.
 6. Ik kom bij je (fysiek of digitaal) om de resultaten van het onderzoek te presenteren in vorm van conclusies, opvallende zaken en de gevraagde informatie. Wij evalueren het project en kun je nog alle onduidelijkheden navragen en al jouw vragen stellen. 

Een dergelijk project kan van enkele dagen tot weken of soms maanden in beslag nemen wanneer er behoefte is aan een zeer groot en grondig onderzoek. Tevredenheid is echter binnen enkele dagen te testen. 

Tarieven

Ieder onderzoek is anders. Tijdens een oriëntatiegesprek kan ik een juiste inschatting geven en een offerte opmaken. De eenvoudigste projecten kunnen al voor 500 euro worden uitgevoerd.  Neem contact op voor een gratis (online) intake. 

Zelf leren uitvoeren van onderzoek?

Wil je geen kosten maken voor een dergelijk onderzoek, maar wil je het zelf leren uitvoeren? Ik geef ook graag een workshop (op maat) op het gebied van degelijk onderzoek verrichten. Met deze informatie kun je herhaaldelijk intern onderzoek verrichten en de resultaten zelf leren formatteren, lezen en gebruiken voor jouw bedrijfsdoeleinden. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Contact opnemen